0

Pöytä on katettu kampawienereillä ja 400 000 euron rahallisella korvauksella

Uutena valtuutettuna en voi kuin hämmästellä osan valtuutettujen jääväysmoraalia omien palkkioiden nostamisessa. Varsinkin kaupunginhallituksen pöydässä istuvien todellisuudentaju on kadonnut.

Ei vain pitäisi voida tehdä niin, mitä maanantain valtuuston kokouksessa äänestysten kautta tehtiin. Politiikassa yleensä omatunto väistyy osalla ehdokkaista vaalien alla, mutta nyt tuntuu, että omaatuntoa ei ole 31 valtuutetulla edes valtuustokauden alussa.

Kansanedustajan paikkaa tavoitellessa on monella ehdokkaalla euromääräinen panostus itsensä markkinointiin useita kymmeniä tuhansia euroja, parhaimmillaan noin 80 000 euroa. Vastineeksi saat 6 407 euron kuukausipalkan. Neljälle vuodelle tuloja kertyy 307 536 euroa.

Kouvolan nykyiseen valtuustoon pääsi muutaman tuhannen euron vaalibudjetilla. Muutaman mainitakseni Jouko Leppänen (kok.) noin 3 000 euroa ja Harri Helminen (sd.) noin 5 000 euroa. Kouvolan valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajien valtuustokauden (4 vuotta) kokonaistulot luottamustoimista voivat nousta jopa 400 000 euroon asti.

Hyvät lukijat, tuossa ei ole pilkkuvirhettä.

Toki myönnän heti, että tuossa 400 000 eurossa on mukana muutakin kuin maanantaina tehdyt päätökset 3 400 euron puolipäiväpalkasta. Summassa on poliittisesti nimitettyjen kaupungin 100 prosentin omistamien tai osaomistamien yhtiöiden puheenjohtajien palkkiot ja yhtiöiden kokouspalkkiot, kilometrikorvaukset, erillispalkkiot kaikista muista kokouksista, maakunnalliset palkkiot, lomarahat jne.

Edellä mainittujen asioiden lisäksi luontaisetuina on muun muassa puhelimen- ja tietokoneen käyttöetu sekä voileivät ja kampawienerit kokouksissa. Unohtaa ei myöskään voi eläkekertymää palkasta.

Mikäli valtuuston puheenjohtaja tai kaupunginhallituksen puheenjohtaja tekee politiikan lisäksi ns. normipäivätöitä, niin ne lisätään sitten toki tuon teoreettisen parhaimmillaan (lue pahimmillaan) 400 000 euron päälle.

Alkuviikolla mediassa kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Harri Helminen kertoi hallintosääntöuudistuksen vaikutuksen olevan veronmaksajille vain muutaman kymppitonnin. Vähättelevä kommentti pisti ainakin minut ajattelemaan ”tienattavaa” kokonaiseuromäärää valtuustokauden aikana.

Erikoista on myös se, että yleensä tehtyä työtä mitataan työn tuloksilla. Mitataanko päätöksentekoa jatkossa syötyjen kampawienereiden tai hillopullien määrällä. Muuta konkreettista mittaria on vaikea löytää. Kohtuus kaikessa on hyvä elämänohje, myös hillopullien syonnissä.

”Rahan omistamisessa ei ole mitään pahaa, ellei raha omista sinua.” – Norman Vincent Peale-

Jukka Silén
Kaupunginvaltuutettu (kok.)
Kouvola

Viikon kysymys

Kouvola etsii säästökohteita – onko veronkorotus lääke talouden tasapainottamiseen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä