1

Anjalankosken elokuvapalkinto Antti-Jussi Annillalle elokuvasta Ikitie

Anjalankosken elokuvapalkinto annetaan tänä vuonna elokuvaohjaaja Antti-Jussi Annilalle elokuvasta Ikitie. Palkinto on jakojärjestyksessään 34. ja suuruudeltaan 4000 euroa.
Palkinto luovutetaan Annilalle ensi sunnuntaina 21.1. tilaisuudessa, joka on osa Anjalankosken 49. Kinosunnuntaita. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna Kymenlaakson Opiston päätiloissa Inkeroisissa.
Kinosunnuntai on maamme vanhin vuosittainen elokuvatapahtuma. Elokuva esitetään iltapäivällä kutsuvieraille ja yleisölle. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ohjaaja AJ Annila saapuu henkilökohtaisesti noutamaan palkinnon.
Palkinnon ovat rahoittaneet: Anjalankosken Säästöpankkisäätiö (2000 euroa), Kouvolan kaupunki (1500 euroa), Kymenlaakson Opisto (400 euroa) ja Anjalankosken elokuvakerho (100 euroa). Kinosunnuntain oheiskulut ovat rahoittaneet Kymenlaakson Opisto ja Anjalankosken elokuvakerho.
Palkintoraadin jäseninä ovat toimineet puheenjohtajana Antero Peräkasari (kaupunki), Sinikka Rouvari (kaupunki, aikuisväestön lautakunta), Kari Finér (asiantuntijajäsen), Mikko Haapala (Anjalankosken elokuvakerho), Olli Laurila (Kymenlaakson Opisto) ja Hannele Viljakainen (Anjalankosken Säästöpankkisäätiö). Palkintoraati oli päätöksessään yksimielinen.
– Kulunut elokuvavuosi oli melko tuottelias, sillä se sisälsi noin 20 fiktioelokuvien ensi-iltaa ja yli 10 pitkää dokumenttia, kertoo Antero Peräkasari.
Anjalankosken elokuvapalkinnon myöntämisen pääkriteerit ovat merkittävä ja omaperäinen saavutus edellisen vuoden aikana elokuvan alalla.
– Palkittava elokuva on aihepiiriltään varsin tärkeä, koska se käsittelee suomalaisten kohtaloita Neuvosto-Karjalassa. Vaiettu totuus heidän vaiheistaan alkaa hiljalleen tulla laajempaan tietoisuuteen ja vahvimmin se toteutuu taiteellisesti korkeatasoisen elokuvan avulla. Valoisissa merkeissä alkanut Karjalan rakentaminen päättyy murhenäytelmiin. AJ Annilan kolmas pitkä elokuva on vankka taidonnäyte osaamisesta. Erityisen hyvin on onnistuttu roolituksessa. Muun muassa Tommi Korpelan ja Hannu-Pekka Björkmanin suoritukset ovat ylittämättömiä. Rauno Ronkaisen täyteläinen värikuvaus viimeistelee nautinnon, toteaa Peräkasari.
Elokuvan käsikirjoitus perustuu Antti Tuurin romaaniin. Käsikirjoittajat ovat kirjailijan ohella AJ Annila ja Aku Louhimies, tuottaja on Ilkka Matila, kuvauksesta on vastannut Rauno Ronkainen, leikkauksesta Tambet Tasuja sekä musiikista Ian Person ja Kalle Gustafsson Jerneholm. Tuotantoyhtiö on MRP Matila Röhr Productions. Lavastus on Kalju Karl Kiven ja Aadu Lambolin käsialaa. Puvustaja on Eugen Tamberg.
Elokuvan pääosissa näyttelevät Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman, Sidse Babett Knudsen, Ville Virtanen, Irina Björklund, Jonna Järnefelt, Sampo Sarkola, Eedit Patrakka ja Rosa Salomaa. Elokuva on kuvattu Virossa. Anjalankosken elokuvakerhon hallituksella oli tilaisuus seurata elokuvan kuvauksia Rakveren lähellä.
Annila on ohjannut aiemmin pitkät elokuvat Jadesoturi (2006) ja Sauna (2008).

Viikon kysymys

Kouvola etsii säästökohteita – onko veronkorotus lääke talouden tasapainottamiseen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä