Suomen itsenäistymiseen ratkaisevasti vaikuttaneen presidentti P.E. Svinhufvudin kotipitäjä Luumäki juhlii

Itsenäisyyspäivää juhlistetaan Luumäellä monin tavoin. Juhlinta aloitetaan jo aattona, jolloin järjestetään Oikeustaistelun muistomerkin 80-vuotisjuhlatilaisuus. Aamulla Kangasvarren koululla suoritetaan lipunnosto ja koulu tekee kunniakäynnin muistomerkille. Varsinainen juhlatilaisuus alkaa Kangasvarren koululla klo 12.
Ohjelmassa on Kangasvarren koululaisten esityksiä. Aili Laukas lausuu Ensio Porion runon ”Oikeuden paasi”, joka esitettiin aikoinaan myös muistomerkin paljastustilaisuudessa. Aili Laukas myös muistelee paljastustilaisuutta, jossa itsekin oli läsnä 80 vuotta sitten. Puheen tilaisuudessa pitää kotiseutuneuvos Pekka Siiropää. Juhlatilaisuuden jälkeen nautitaan kahvitarjoilusta, josta huolehtivat Kangasvarren koulun vanhempainyhdistys ja oppilaat.

Itsenäisyyspäivän aaton iltana järjestetään soihtukulkue Kirkonmäellä. Kulkue kokoontuu klo 17.30 Kirkonkylän entisellä koululla ja lähtee sieltä kohti Kirkonmäkeä klo 18.00. Kulkueessa ovat mukana Suomen lipun ja airueiden lisäksi lumipukuinen suomenhevonen, järjestöjen lippulinna, partiolaisten kantamat kynttilät sekä 100 soihtua kantajineen juhlavuoden kunniaksi. Kulkueeseen voi tulla mukaan myös muuta väkeä. Illan tilaisuudessa sytytetään kynttilät presidentti P.E. Svinhufvudin haudalle ja kuullaan presidentin pojanpojan, lääninrovasti Heikki Svinhufvudin puhe. Vihreät sisaret huolehtivat kahvitarjoilusta tilaisuudessa.

Itsenäisyyspäivän juhlinta alkaa juhlajumalanpalveluksella Luumäen kirkossa klo 10.
Jumalanpalveluksen jälkeen on perinteinen seppeleenlaskutilaisuus, jossa puheen pitää kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Marttila-Inkilä. Kahvitarjoilu ja itsenäisyyspäivän pääjuhla järjestetään perinteiseen tapaan Taavetin koululla.
Juhlassa juhlapuheen pitää näyttelijä Jarmo Mäkinen, tervehdyssanat lausuu kappalainen Ritva Wainonen ja päätössanat kunnanjohtaja Anne Ukkonen. Ohjelmassa esiintyvät Ahvion soittokunta, Viihdekuoro Fino ja Kangasvarren koulun laulukuoro, tanssiryhmä Kirjavat sekä Aili Laukas. Juhlan juontavat Aamu Laine, Jimi Siitonen, Emma Okkola, Eija Mättö sekä Tapani Sulander.

Itsenäisyyspäivän tienoon tapahtumat ovat vaatineet suuren joukon yhteistyötä järjestelyissä. Järjestelyihin ovat osallistuneet Luumäen kunta, Luumäen seurakunta, kunnan suunnittelutyöryhmä, Käskässara-yhteistyöryhmä, Kangasvarren koulu, Taavetin koulu, Luumäen reserviupseerikerho, Luumäen reserviläiset, Toikkalan Martat, Eläkeliiton Luumäen yhdistys, Taavetin Korpihaukat, Luumäen 4H-yhdistys, sotilaskotisisaret, Kulttuuripalvelu Kaiku sekä lukuisat muut luumäkeläiset yhdistykset ja yhteisöt.