Merkittävä osa sadosta jäämässä korjaamatta Kaakkois-Suomen pelloilta

Kuluva syksy on monen elinkeinon harjoittajalle ollut vaikea, niin myös viljelijälle. Toistuvat ja pitkittyneet sateet ovat hankaloittaneet sadonkorjuuta. Märät pellot eivät kanna koneita, sato ei ehdi valmistua, laatu jää heikoksi ja osa sadosta kokonaan puimatta.

– Tuntuu, että aina se pilvenreuna jää meidän alueen päälle, toteaa toiminnanjohtaja Tuula Dahlman MTK-Kaakkois-Suomesta.

– Jatkuva märkyys hidastaa sadonkorjuuta merkittävästi, ja osittain sato joudutaan jättämään korjaamatta olosuhteiden pakosta. Viljan ja muiden kasvien kypsyminen on jo kesän sateiden takia hidastunut, kun lämpösummat jäävät normaalia alhaisemmiksi niin Kymenlaaksossa kuin Etelä-Karjalassakin. Muita syystöitäkään ei ole pystytty tekemään normaalisti.

Koko Suomessa tilanne on keskimäärin huono. Jopa 15-20 prosenttia sadosta saattaa jäädä tänä vuonna korjaamatta. Ne viljat, jotka saadaan talteen, ovat kalliita kuivata ja kustannukset voivatkin tältä osin helposti tuplaantua muihin syksyihin verrattuna.

MTK kokoontui muiden Pohjoismaiden ja Baltian tuottajajärjestöjen kanssa Brysselissä kriisikokoukseen, jossa käsiteltiin viljelijöiden vaikeaa tilannetta. MTK ja em. tuottajajärjestöt vaativat kirjeessään komissiolle ja maatalousministereille ripeitä toimia maatilojen heikon taloustilanteen takia.

– Maatalousyrittäjien jaksaminen on todellakin koetuksella, kun korjuutöiden viivästyminen rassaa ja kansainvälisen politiikan puristuksessa maatalouden kannattavuuskriisi jatkuu. Tämän toimme esille muun muassa oman alueen kansanedustajien kummitilavierailulla jo aiemmin syksyllä, samoin maa- ja metsätalousministeri Lepän vieraillessa muutama viikko sitten lemiläisellä maatilalla. Ministeri Leppä vei asiaa eteenpäin maatalousneuvoston kokouksessa alkuviikosta.

MTK-Kaakkois-Suomesta heitetään nyt viestiä alueen kansanedustajille. He suhtautumistaan Tuula Dahlman kiittää ymmärtäväksi ja kannustavaksi, mutta toteaa, että nyt on mieluusti päätöksien aika.