Kierros Rabbelugnin kartanossa

Ummeljoella tapahtuu. Tänään sunnuntaina oli mahdollisuus tutustua Takamaalla sijaitsevaan Wrede-suvun omistamaan Rabbelugnin kartanoon, sen historiaan ja nykypäivään. Kierroksen järjestivät Rabbelugnin

Keskilaakso

Ummeljoella tapahtuu. Tänään sunnuntaina oli mahdollisuus tutustua Takamaalla sijaitsevaan Wrede-suvun omistamaan Rabbelugnin kartanoon, sen historiaan ja nykypäivään. Kierroksen järjestivät Rabbelugnin kartano ja Ummeljoen kyläyhdistys.

Rabbelugnin kartano on Wrede-suvulle kuuluva kartano Kouvolassa. Se sijaitsee Kymijoen varrella sen länsirannalla Ummeljoen taajaman pohjoispuolella. Wrede-suvulle ovat kuuluneet myös entisen Anjalankosken alueella sijaitsevat Anjalan kartano ja Wredeby. Rabbelugn on erotettu Anjalan kartanosta 1805. Kartano nimettiin suvun ensimmäisen suomalaisen esi-isän Rabbe Gottlieb Wreden mukaan. Kaksikerroksinen puinen päärakennus valmistui Otto Rabbe Wreden aikana vuonna 1820. Kartanoon kuuluu lisäksi muun muassa vuonna 1923 rakennettu sivurakennus, tiilirakenteinen talli (1937), ratsastusmaneesi (1935) sekä kaksi viljamakasiinia. Kartanoon johtaa 1,5 kilometriä pitkä koivukuja.

Suomenkielisessä Anjalassa kartanon nimi oli Takamaa, mutta ruotsinkielisinä Wredet ovat kutsuneet sitä aina Rabbelugn-nimellä. Suuri osa Rabbelugnin maista luovutettiin sotien jälkeen karjalaisille siirtolaisille.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka