Esitystaiteen päivä Antareksessa

Taidekeskus Antareksen viidettä kertaa Sippolassa järjestettävä esitystaiteen päivä tuo esille viisi kokenutta
performanssitaiteilijaa, joita yhdistää poikkeuksellisen voimakas läsnäolo. Meri Hietala, Hanna Veander, Helinä Hukkataival, Soile Iivonen ja Sinikka Törmälä esiintyvät lauantaina 12. elokuuta Sippolassa.

Mari Hietalan VeinEmoinen performanssi tutkii veden ja veren kiertokulkua syklisessä maailmankaikkeudessa. Taidekeskus Antareksessa esitettävässä teoksessaan Hietala käyttää välineinä muun muassa kehoaan, ääntä ja kuvaa. Meri Hietalan paikkaspesifset teokset, ääniteokset ja installaatiot ovat olleet esillä muun maussa Australiassa, Uudessa Seelannissa, Espanjassa, Saksassa, Norjassa ja Suomessa. Hän käsittelee teoksissaan usein sosiaalisia haasteita ja ympäristökysymyksiä ja niiden materiaalit ovat satunnaisia löytötavaroita, roskia tai orgaanista materiaalia kuten kasveja, ihmisiä tai kaloja. Hän tallentaa myös uhanalaisia äänimaisemia.
Hietala asuu Kouvolassa ja työskentelee ympäri maailmaa.

Hanna Veander on yhteisö- ja performanssitaiteilija, kulttuurituottaja, floristi-puutarhuri.
– Yhteisötaidetta tehdessä tärkeintä on prosessi, yhteisön ehdoilla eteneminen. Taiteilijalla on oltava tavoite, jota kohti pyrkiä, mutta lopputulokseen saatetaan päästä montaa eri reittiä. Epävarmuutta on siedettävä ja muuttuviin tilanteisiin on osattava reagoida nopeasti. Yhteisötaide mahdollistaa uudenlaisten, ennakoimattomien kohtaamisten ja tilojen luomisen ihmisten välille.
Veander luo performansseja, joihin katsojat saavat osallistua ja vaikuttaa. Floristina kukat ja kasvit tuoksuineen ovat Veanderille tärkeitä materiaaleja ja niiden avulla luodaan tunnelmia ja tuodaan esille unohtuneita muistoja.
Taiteilija asuu ja työskentelee Laukaassa.

HSS Performance Group – Helinä Hukkataival, Soile Iivonen ja Sinikka Törmälä – päättävät päivän. Taidekeskus Antareksen esitystaiteen päivänä HSS-ryhmän ennennäkemättömässä esityksessä, Punaposket, käsitellään erilaisia, naisiin kohdistuvia odotuksia. HSS performanssi ryhmä toimii Tampereella.
Taideperformansseja tekevä kolmen naisen ryhmämme on työskennellyt yhdessä vuodesta 2010. Elämänkokemusta hieman kartuttaneina he ovat sitä mieltä että feminiini asuu kaikissa ihmisissä.
Tavallisten ”naisten askareiden” suorittaminen julkisissa tiloissa on ollut tapamme osoittaa miten siivoaminen, vaatteiden peseminen ja korjaus jäävät näkymättömiksi siihen asti kunnes ne jätetään tekemättä.
– Näkökulmamme on hieman vinoutunut ja kotoisia toimia seuraa jokin odottamaton käänne. Esiinnymme kaupunkitilassa, gallerioissa ja museoissa käyttäen performanssin osana usein ihmisen ääntelyä ja joskus myös laulua.

Ennen esitystaiteen päivän alkua Antareksella pysähtyy Kymijoki-antologian bussi. Kymijoki antologia on mustan huumorin, Kymijoen ja paikallishistorian innoittamana koostettubussimatka.