Lasten ja nuorten maakuntajuhla Anjalassa

Nuorisokeskus Anjala juhlii 100-vuotiasta Suomea järjestämällä Maakuntajuhlan vuosikymmenten tauon jälkeen. Maakuntajuhlassa 18. elokuuta Ankkapurhan kulttuuripuiston Syötävässä puutarhassa paljastetaan millainen on kymenlaaksolaisten lasten ja nuorten Anjalan Vala 2017.

Taideteos on rakentunut lasten ja nuorten tekemänä Nuorisokeskus Anjalan Suomi100 -kesäleireillä sekä yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa pidetyissä puutarhatalkoissa.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi perinne elvytetään uudelle sukupolvelle suunniteltuna. Kymenlaakson Nuorisoseurojen keskusseura järjesti maakuntajuhlan nimellä kulkenutta kesäjuhlaa jo 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Aluksi juhlaa järjestettiin Kymenlaakson kansanopistolla Inkeroisissa ja myöhemmin eri puolilla maakuntaa. 1950-luvulta lähtien juhlaa järjestettiin yhteistyössä Kymenlaakson maakuntaliiton kanssa. Anjala toimi juhlien pitopaikkana useita kertoja aina 1970-luvulle saakka.

Ankkapurhan kulttuurisäätiö haluaa esitellä uudelle sukupolvelle vanhan maakuntajuhlaperinteen uudelleen päivitettynä. Juhlaan on monia aiheita: Suomi täyttää sata vuotta ja kulttuuripuiston syötävään puutarhaan on valmistunut suuri yhteisötaideteos. Yhteisötaideteos on Nuorisokeskus Anjalan Välittäminen 2017 -hankkeen lopputuotos. Hanke on osa Valtioneuvoston Suomi100-ohjelmaa, jonka alueellisesta koordinoinnista on vastannut Kymenlaakson liitto.

Yhteisötaideteoksen teemana on ”välittäminen” ja se on tehty yhdessä Nuorisokeskus Anjalan Suomi100 -kesäleireillä olleiden kymenlaaksolaisten lasten sekä puutarhatalkoisiin osallistuneiden turvapaikanhakijoiden kanssa. Taideteos käsittää pensaista istutetun labyrintin sekä labyrinttiin sijoitettuja pronssisia patsaita. Taideteoksen yksityiskohdat, pronssista valetut hahmot kertovat tarinoillaan välittämisestä. Hahmojen seurana on alueelta löydettyjä Kustaan sodan aikaisia tykinkuulia.

Taideteoksen taiteellisesta suunnittelusta ja veistosten teosta on vastannut kuvanveistäjä Antti Halonen. Yhteisötaideteos-hanketta ovat tukeneet Kemijoki Oy, Alli Paasikiven Säätiö, Kymenlaakson rahasto sekä Regina säätiö. Maakuntajuhlaa on myös tukenut Kouvolan kaupunki.

Juhlassa esiintyy kouvolalainen rap-artisti Julius Keisari, joka esittää muun muassa uuden ”Kymenlaakson laulun”, Anjalankosken nuorisokuoro johtajanaan Päivi Pulkkinen sekä Ankkapurhan Töräys Combo. Juhlapuheen pitää maakuntaneuvos, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen. Nuorten puheenvuoron pitää Onni Espo Kouvolan nuorisovaltuustosta. Juhlaan on kutsuttu Kymenlaakson kouluja. Juhla alkaa toiminnallisella mobiilipelillä piha-alueella.