Omistajan täytyy hankkia energiatodistus myydessään tai vuokratessaan vanhaa taloa

Heinäkuu voi iskeä kuin varkain vanhan talon myyntiä suunnitteleville. Jatkossa talot eivät voi vaihtaa omistajaa ilman energiatodistusta.

Energiatodistus on pitänyt esittää 1. heinäkuuta lähtien myös vanhoille, ennen vuotta 1980 käyttöönotetuille pientaloille. Energiatodistuspakko koskee niin talon myyntiä kuin vuokraamistakin. Energiatodistuksen hankkii talon myyjä tai vuokralle antaja ja se tulee esittää myynnin tai vuokraamisen yhteydessä.

— Ennen vuotta 1980 rakennetut talot ovat viimeinen ryhmä, joka tulee energiatodistuksen piiriin, kertoo asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell Motivasta.

Todistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa sekä uusissa pientaloissa.

— Myyjällä on velvollisuus hankkia todistus.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on asiaa valvova taho, joka voi tarpeen vaatiessa puuttua asiaan.

Todistus pohjautuu lakiin rakennuksen energiatodistuksesta, joka on tullut voimaan 2013. Laki pohjautuu EU-direktiiviin. Poikkeuksen muodostavat ainoastaan vapaa-ajanasunnot, sekä alle 50-neliöiset asuinrakennukset.

Forssell tähdentää, että todistuspakko koskee ainoastaan myyntiä ja vuokrausta.

— Todistusta ei tarvitse hankkia, jos asut itse rakennuksessa.

Forssellin mukaan energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen myynti- ja vuokraustilanteessa.

— Todistus auttaa vertailemaan itse rakennuksen energiankulutusta riippumatta siitä, miten asukkaat käyttävät energiaa tai siitä, kuinka monta henkeä rakennuksessa asuu.
Tämän lisäksi todistus sisältää toimenpide-ehdotuksia, joilla energiatehokkuutta voi parantaa.

Energiatodistus on kerännyt kritiikkiä koko olemassaolonsa ajan ja aiheesta on käyty keskustelua eduskuntaa myöten.

— Keskustelua on käyty, mutta laki on voimassa ja se ohjaa toimintaa.

Todistuksia laativat pätevöityneet tekijät. Suomessa on noin 1 000 energiatodistuksen tekemiseen kouluttautunutta henkilöä. Laadintaan liittyy kohdekäynti, jolloin tarkistetaan talon rakenteita ja järjestelmiä.

Todistuksen hinta vaihtelee laajuudesta riippuen. Motivan tekemän kyselyn perusteella todistus maksaa keskimäärin hieman vajaat 400 euroa.

Kommentteja aiheesta “Omistajan täytyy hankkia energiatodistus myydessään tai vuokratessaan vanhaa taloa

  • 10.7.2017 at 01:46
    Permalink

    Järjetöntä byrokratiaa ja rahastusta. Kyllä kaikki tietävät paljonko energiaa kuluu esimerkiksi rintamamiestalossa. Mutta suomalaisia saa kiusata loputtomiin.

Comments are closed.