0

Tulen kanssa oltava tarkkana

Ruohikkopalojen vaara on tällä hetkellä suuri, joten tulen kanssa kannattaa olla erittäin tarkkana. Viime päivinä edellisvuoden heinät ja ruovikot ovat nopeasti kuivuneet, ja viikonlopun aikana kymmeniä maastopaloja on sammutettu eteläisessä Suomessa.

Perjantaina Ummeljoella risujen polttamisesta alkaneesta maastopalosta oli syttyä suurpalo, jossa asuntoja oli vaarassa. Onneksi isommilta vahingoilta vältyttiin. Suurta vahinkoa ei myöskään syntynyt lauantain maastopalosta Rautjärvellä. Senkin syttymissyy oli risojen polttaminen.

Sunnuntaina Enäjärvellä oli maastopalo, jossa tuli poltti 1,2 hehtaaria maastoa. Mukana paloi myös pieni rantamökki. Poliisi selvitti palon syttymissyyn. Tulipalo lähti liikkeelle lasten tulitikkuleikeistä.

Pelastuslaitos tähdentää, että nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa.

Pelastuslaitokselta muistutetaan myös, että kulotuksen suorittajan tulee ilmoittaa kulotuksesta ennakolta pelastuslaitokselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös muuta tulenkäyttöä, josta muodostuu merkittävästi savua.

Taajama-alueilla risujen ja muun puutarhajätteen hävittäminen avopolttona on kielletty. Polttaminen esimerkiksi tynnyrissä on myös avopolttoa. Kuivia risuja saa polttaa ainoastaan kiinteistön lämmitykseen tarkoitetussa tulipesässä. Muu puutarhajäte, kuten lehdet, tulee kompostoida tai toimittaa jäteasemille. Taajama-alueiden ulkopuolella saa maanomistajan luvalla avopolttona polttaa kuivia risuja, oksia ja käsittelemätöntä puuta. Tällöinkään poltto ei saa aiheuttaa savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa. Polttaminen on kuitenkin kielletty metsäpalovaroituksen aikana.
 

 

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...