0

Kuumuus yllättää koiran

Ensimmäinen kaunis ja kuuma kesäpäivä on tosi asia. Lemmikille se on kuitenkin vaarallinen. Etenkin autossa.

– Auton sisälämpötila nousee kuumalla säällä tappavan korkealle nopeammin kuin moni tulee ajatelleeksi. Koirat saavat lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene säätelemään elimistönsä lämpöä hikoilemalla ihon kautta, kertoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli.

Ruotsin Kennelliiton tekemässä mittauksessa parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousi tunnin sisällä yli viiteenkymmeneen asteeseen. Edes ikkunoiden jättäminen raolleen ei estä auton lämpötilan nousua.

Jos ohikulkija huomaa koiran kärsivän parkkipaikalla kuumassa autossa, apua on haettava nopeasti. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena. Jos auton omistajaa ei löydy nopeasti, on otettava yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon.

Lämpöhalvauksen saanut koira siirretään ensiapuna varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Vaikka koira virkoaisikin, se kannattaa viedä eläinlääkärille ja kääriä matkan ajaksi viileään ja märkään pyyhkeeseen.

– Pyydämme kaikkia lemmikinomistajia levittämään tietoa siitä, miten vaarallista eläimen jättäminen kuumaan autoon voi olla. Uskomme, että positiivinen esimerkki toimii asiassa parhaiten. Jokainen voi pitää huolen siitä, että oman eläimen asiat ovat hyvin ja kannustaa muitakin parempaan koiranpitoon, Pulli painottaa.

Viikon kysymys

Kouvolan kaupungilla on isot säästöpaineet. Kumpi olisi parempi tapa säästää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...