0

Kuntavaaliehdokkaat kannattavat uuden koulun rakentamista Anjalaan

Kouluverkko puhututtaa eteläisessä Kouvolassa. Kyläpuntari kysyi kuntavaaliehdokkailta, että tuleeko Anjalaan rakentaa uusi koulu. Lähes kaikki kannattavat uuden koulun rakentamista Anjalaan. Päätöksenteko rakentamisesta siirtyy uudelle kaupunginvaltuustolle.

Kari Hänninen, ps.

– Uusi koulu Anjalaan.

Ossi Aisamaa, Suur-Kouvolan sit.

– Kyllä. Anjalaan tulee rakentaa uusi ja ehompi koulu, jonka myötä taajaman hidas näivettyminen saattaisi pysähtyä. Sinne voisi lisäksi keskittää myös muita palveluja.

Harri Helminen, sd.

– Rakennetaan. Ainakin me demarit toimimme täysillä sen puolesta.

Jussi Raukko, kok.

– Anjalankosken aikoina oli kirjoittamaton sopimus: Jos koulun oppilasmäärä alittaa 30 kahtena syksynä peräkkäin, harkitaan koulun lopettamista. Anjalaan voidaan rakentaa, jos syntyvyystilastojen mukaan em. ”sääntö” toteutuu.

Verna Sydänmaanlakka, sd.

– Toivottavasti. En kannata isoja koulukeskuksia, pienemmissä kouluissa sekä oppilaat että henkilökunta voivat paremmin. Toivottavasti uusi koulu on moderni, jossa tiloja voidaan helposti jakaa ja koulua pystyttäisiin näin ollen helposti hyödyntämään myös muihin tarkoituksiin. 

Arto Jauho, vas.

– Kyllä. Anjalan koulun vt. rehtorina toimiessaan Timo Nyman on perustellut Anjalan koulun väistötilat riittämättömiksi jo 2016 keväällä. Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen oppimisympäristöön.

Susanna Nurmilaukas, sit.

– Koulu tulee rakentaa, jos se on muun muassa asukasennusteiden mukaan järkevää tulevaisuutta ajatellen. Jos se 10 vuoden kuluttua käy tyhjäkäynnillä, ei uuden rakentaminen ole kannattavaa liian lähelle toista koulukeskusta. Silloin kannattaa kehittää yhtä yhteistä koulukeskusta.

Erkki Lehtonen, sd.

– Rakennetaan.

Jenni Hujanen, vas.

– Mielestäni nykyinen on ihan hyvä, ellei siellä ole hometta tms.

Susanna Pallaslehto, vihr.

– Kyllä. Uutena ajatuksena tekisin koulusta vaihtoehtorakennuksen eli koulu rakennettaisiin kevytrakenteisena kierrätetyistä merikonteista moderniksi rakennukseksi, jota voitaisiin tarpeen mukaan laajentaa tai supistaa oppilasmäärien perusteella. Rakennuskustannukset ovat samoissa perinteiseen rakentamiseen verrattuna, mutta jatkokäyttö järkevämpi ja monimuotoisempi kuin ”kiinteissä rakennuksissa”. Purkaminen ja siirtäminen myös helppoa ja huomattavasti halvempaa!

Henna Hovi, sd.

– Kyllä, lasten ja nuorten lautakunnan voimassa olevalla päätöksellä. Investointi tulee käsittelyyn uudelle valtuustolle loppuvuonna.

Juha Raippo, sit.

– Vaikea kysymys. En kuulu siihen sakkiin jotka hakevat säästöjä kyläkouluja lakkauttamalla vedoten niiden huonoon kuntoon ja oppilasvähyyteen. Koulukyyditykset ja opettajakustannukset tehnevät enemmän, mitä lakkauttamisilla ja tyhjilleen jäävillä kiinteistöillä säästetään.

Mika Byman, vas.

– Jos se minusta on kiinni, niin kyllä.

Sanna Tähtinen, sd.

– Kyllä. Anjalaan tulee rakentaa uusi koulu, mutta ei saa unohtaa myöskään muita olemassaolostaan taistelevia kouluja. Opetuksen jatkuminen tulee turvata myös Tehtaanmäen koulussa sekä Ummeljoen koulussa!

Jouni Hemilä, kok.

– Kyllä. Maakuntamallin myötä perinteiset kuntarajat alueen sisällä tulevat todennäköisesti häviämään, jolloin Kouvola-Kotka-Hamina kolmiosta tulee yhtenäisempi talousalue. Tämä tarkoittaa eteläisen Kouvolan kasvua, koska yhä useammasta perheestä toinen käy töissä Kouvolassa ja toinen Kotkassa tai Haminassa. Anjala-Inkeroinen alue on silloin optimaalinen muuttoalue, mutta alueella pitää olla palvelut kunnossa ja alueen tulevaisuus on oltava uskottava.

Eero Mattila, sd.

– Anjalaan tulee rakentaa uusi koulu oppilasmäärää vastaavana. Anjalankosken aikana panostimme juuri sen määrärahan Anjalan koulun korjaukseen ja keittiön rakentamiseen, kuin asiantuntijat esittivät. Kaikki tehtiin, mutta nykyaikaisella tekniikalla, joka ei ole vanhoihin rakennuksiin sopivaa. Siis Anjalankoski ei laiminlyönyt kouluverkostoa.

Sinikka Rouvari, kok.

– Kyllä. Nykyiset väistötilat Inkeroisissa eivät ole riittävät tämän hetkiselle oppilasmäärälle. Uusia ratkaisuja on löydettävä. Lasten ja nuorten lautakunnan

päätös on tehty uudesta koulusta Anjalaan. Millainen ja millä aikataululla koulu tehdään vaatii vielä pohtimista ja valtuuston siunauksen asialle.

Oili Peri, vas.

– En osaa sanoa. Pitäisi tietää missä kunnossa koulu on ja olisiko se peruskorjattavissa.

Markus Koskelainen, Suur-Kouvolan sit.

– Ei, jos vanha saadaan remontoitua järkevästi.

Tapio Karvonen, kok.

– Koulun sijainti riippuu siitä, onko alueella oppilaita. Lisäksi mitä nuorempia oppilaat ovat, niin sitä lähempänä koulun on oltava. Näillä näkymin Anjala varmasti ansaitsee uuden koulun.

Tuula Rantamo, vas.

– Kyllä. Anjala on iso kasvava asuinalue, koulussa käydään laajalta alueelta. Seutukuntaa on jo kuritettu Muhniemen koulun lopettamisella. Anjala tarvitsee koulunsa. Pienissä kouluissa on lasten turvallisempaa opiskella.

Iida Tani, kok.

– Anjalassa pitää ehdottomasti olla koulu, sillä Anjalan kaltaiselle kylälle koulun merkitys yhteisölle ja sen elinvoimaisuudelle on korvaamaton. Sitä, rakennetaanko uusi koulu vai peruskorjataanko vanha, tulee kuitenkin pohtia tarkasti. Mikäli KSAO loppuu Anjalasta, tulee mielestäni myös vanhan maatalousoppilaitoksen tilojen käyttöönottoa kannattaa harkita ja tämä vaihtoehto pitää nostaa aidosti keskusteluun.

Sami Porkka, kesk.

– Siitä on jo lautakunnassa päätetty, mutta valtuustoon asiaa ollaan tuomassa vasta vaalien jälkeen. Toivon että tuleva valtuusto kunnioittaa tehtyä päätöstä.

Toni Lampiranta, kesk.

– Kyllä, tarpeeksi iso Anjalan oppilaille, mutta ei kuitenkaan niin iso, että myös Inkeroisten oppilaat sijoitettaisiin sinne.
Sanna Jacksen, sd.

– Kyllä rakennetaan. Koulun rakentamiseen on jo varattu määrärahoja 300 000 euroa ja lautakunta on tehnyt päätöksen koulun rakentamisesta. Asia on pidettävä esillä ja huolehdittava siitä, että suunnittelussa edetään.

Petri Himanen, kesk.

– Anjala oli jäädä Kouvolan ”keskuspöhinän” alle, kunnes kylähenki aktivoitui toimintaan. Olen allekirjoittanut vetoomuksen Anjalan koulun rakentamiseksi.

Mirja Lonka, kesk.

– Todennäköisesti! Aiheuttaa varmaan paljon keskusteluja ja äänestyksiä.

Kaija Pesonen, kd.

– Kyllä sekä lasten hyvinvoinnin että Anjalan kyläyhteisön hyvinvoinnin tähden ja myös historialliset asiat huomioiden. Kiitos, lasten ja nuorten lautakunta päätöksestänne. Muuten tiedoksi, että homekoira on kuntalaisten ja erikoisesti lasten uskollinen ystävä.

Anni Villikka, kesk.

– Kyllä. Anjalalla on vetovoimaa Kouvolan ja Kotkan puolessa välissä.

Marja-Leena Vainio, sd.

– Kyllä. Koulun puolesta on päätöksenteossa käyty jo laaja keskustelu uuden koulun saamisesta Anjalaan. Koulu on selkeä lähipalvelu.

Liisa Varjola, kesk.

– Kyllä rakennetaan. Tänä vuonna uuden Anjalan koulun suunnitteluun on varattu 300 000 euroa, joka takaa sen, että kun talousarviosta päätetään vuodelle 2018, on investointimäärärahan arvio mahdollisimman tarkka ja rahoituskin saadaan suunniteltua etukäteen. Tällöin poikkeaman todennäköisyys on pienempi ja pysymme talousarviossa. Anjalan koulun oppilaaksi ottoalueen oppilasmäärä on hyvä  ja noin 200 oppilaan kouluyksikkö on elinkelpoinen pitkälle tulevaisuuteen.

Harri Laapas, vas.

– Kyllä. Nykyiset rakennukset eivät riitä sellaisinaan kattamaan pitkäaikaista tarvetta.

Marjatta Raskinen, kesk.

– Kyllä. Tarpeellinen.

Antti Koivisto, sd.

– Kyllä. Oppilasmäärä puoltaa uuden koulun rakentamista.

Juha Salmela, kesk.

– Kyllä. Anjalan taajama tarvitsee uuden peruskoulun yhtä hyvin perustein kuin keskusta Mansikka-ahon koulun tai Sarkolan koulun. Vaihtoehtoja tälle ei löydy. Me kaikki tarvitsemme terveen työyhteisön.

Jaana Keskitalo, kesk.

– Kyllä. Pienten lasten kouluna toimii parhaiten lähellä oleva pieni tai kohtuullisen kokoinen koulu.

Pulla Peltola, sit.

– Kyllä. Uusi palvelee pitkälle tulevaisuuteen.

Marja-Terttu Nuorivuori, sit.

– Eteläisen Kouvolan koulutarve ja terve työtila tarvitaan.

Katrin Kõllo, kd.
– Kyllä. Lähikouluihin kannattaa panostaa lasten ja perheiden hyvinvoinnin sekä maaseudun elinvoimaisuuden säilyttämiseksi.

Ilkka Tontti, Kouvolan sit.
– Ei ilman porua tästä asiasta päästä. Mielestäni pitää rakentaa.

Pertti Eskelinen, Kouvolan sit.
– En tiedä.

Ville Lehtinen, kd.

– Kyllä. Anjala tarvitsee uuden koulun.

Viikon kysymys

Kouvolan kaupungilla on isot säästöpaineet. Kumpi olisi parempi tapa säästää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...