0

Vetoomus Keltakankaan terveysaseman lääkäriaikojen puolesta

Viime vuoden puolella minua pyydettiin ehdokkaaksi vaaleihin, kieltäydyin ja ehdotin joitain ystäviäni, jotka voisivat olla kiinnostuneita.

Helmikuun lopulla kaupan kassalla jutellessa törmäsin jälleen kerran siihen, että Keltakankaan terveysasemalle ei saa lääkärin aikoja. Tuskastuin ja sanoin, että tämän suhteen pitää tehdä jotain. Kotona mietin, että pitäisikö sittenkin lähteä ehdokkaaksi. Seuraavana aamuna soitin eräälle ystävälle ja kerroin aikomuksistani. Hän ja moni muukin taho rohkaisi laittamaan ehdokashakemusta.

Eräs ystäväni oli seitsemän eri kertaa yrittänyt saada aikoja Keltakankaalle. Lopulta joutui menemään ambulanssilla sairaalaan ja myöhemmin yksityiselle. Toinen ystävä on pitkään odottanut aikaa omalle lääkärille, jonka kanssa pitäisi katsoa verenpaineen tilannetta ja löytää oikea lääkitys.

Viime talvena olisin tarvinnut lääkäriä. Vähään aikaan en edes yrittänyt, koska en jaksanut sitä kello 8.00 kilpajuoksua. ”Kaikki hoitajamme ovat varattuja, olet jonossa, olet jonossa”. Kello 8.10 ”Valitettavasti kaikki ajat ovat menneet”. Näitä tarinoita kuuli jatkuvasti ja kuulee edelleen.

Itse sain helmikuussa ajan sairaanhoitajalle, kerroin tilanteeni. Hän sanoi: Tarvitset lääkärin ajan, mutta niitä meillä ei ole antaa, voin kuitenkin antaa labrakokeeseen lähetteen. Kun kävin labrassa, menin lääkärinaikoja antavan hoitajan luo ja sanoin: ”Kun ei omalle lääkärille aikaa saa, onko siellä yhtään vapaata lääkärin aikaa?” Vastaus oli, että kahdelle lääkärille. Sain ajan viiden viikon päähän.

En voinut jäädä vaaleja odottamaan. Juttelin sairaanhoitajien, lääkäreiden sekä myös terveysjohtajan ja ylilääkärin kanssa. Muutosta tarvitaan jo ennen sotea. Kaksi vuotta on pitkä aika.

Järkytyin siitä mielettömästä työmäärästä, mikä terveyskeskuslääkärillä on meidän potilaiden hoidon lisäksi. Esimerkiksi neuvolat, vanhukset, pitkiä lausuntoja, koulut. Jokaiselle oppilaalle pitää antaa 30 minuutin aika, muuten kaupunki saa sakkoja.

Kiitos lääkäreille ja muulle hoitohenkilökunnalle, että uskollisesti hoidatte meitä suurten paineiden alla.

Jos ei ole palkata uusia lääkäreitä, niin eikö ole edes mahdollista muuttaa systeemiä? Jonotusta tai jotain muuta. Kun ehdotin jonoa, sanottiin, sitä kokeiltiin, mutta joku koki sen epäreiluksi. Mikä on epäreilua ellei nykyinen tilanne, missä todella sairaat ja vanhukset jäävät heitteille tässä minuuttikilpajuoksussa?
Minulla on sellainen mielikuva, että kolme–neljä vuotta sitten, kun hoidin 97-vuotiasta äitiäni, tilanne ei ollut näin vaikea. Tosin silloin jouduimme aika usein turvautumaan ambulanssiin.

Jos koet, että tarvitaan muutosta tilanteeseen, voit käydä allekirjoittamassa vetoomuksen Keltakantaan terveysaseman lääkäriaikojen puolesta Inkeroisissa K-supermarket Ykköstorissa ja Myllykoskella K-Supermarket Ruokamyllyssä.

Kaija Pesonen, kd.

4 kommenttia aiheesta “Vetoomus Keltakankaan terveysaseman lääkäriaikojen puolesta

 • 27.3.2017 at 08:18
  Permalink

  Ihmettelen vain Kouvolan sivuilla olevaa tietoa, että Keltakankaalla saa kiireetöntä lääkärinhoitoa 1 viikossa ja tieto on päivitetty joulukuussa 2016. Joihinkin terveysasemiin jonotusaika oli yli kaksi viikkoa. Miten nämän jonotusajat mitataan, kun totuus tuntuu olevan toinen?

 • 27.3.2017 at 14:48
  Permalink

  Kuinka monta lääkäriä Keltakankaalla on? Ennen oli 10.

 • 27.3.2017 at 16:23
  Permalink

  Miksi ainoastaan Inkeroisissa voi allekirjoittaa vetoomuksen? Eikö myös Myllykosken K-supermarketissa?

 • 13.4.2017 at 20:21
  Permalink

  Vetoomus ei ole kritiikkiä lääkäreitä tai muuta hoitohenkilökuntaa kohtaan, vaan
  hätähuuto lääkärin aikoja odottavien puolesta.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...